Jordi Basté (RAC 1): “La ràdio és un mitjà a prova d’apocalíptics”

Jordi_Baste_06

Font: Ara, 11 – 07 – 2014

La ràdio matinal es va confessar aquest dijous, i ho va fer a la tarda. Jordi Basté, Mònica Terribas i Martí Anglada van participar a l’últim ‘I ara què?’ de la temporada que, moderat per Antoni Bassas, debatia a l’entorn d’una pregunta: ¿La ràdio matinal fa el periodisme més influent del dia? Jordi Basté ha obert foc explicant que la influència no és el seu objectiu: “Jo no puc pensar-hi. No tinc voluntat de ser influent. Faig ràdio, que és el que sé fer. Però és veritat que tenim una responsabilitat social. Som la segona veu que sona a les cases, després de la família”. L’enfocament de Terribas tenia un altre angle: “Sí que busco que el retrat que els hi fem els sigui suficientment complert com perquè se sentin informats i es puguin dedicar als seus oficis amb la tranquil·litat d’estar informats. No és influent, però sí és dir: ‘confieu en nosaltres, no cal anar a deu mitjans diferents’”.

Per a Anglada, que hi participava amb la comoditat de no ser-ne jutge i part, i de mirar-s’ho amb la perspectiva de quatre dècades d’ofici, la influència és un bé repartit: “No es troba només a la ràdio matinal. També als diaris, que surten al matí. I a la televisió. Els espais més influents són, diria, els que tenen tertúlies. Creen l’espai d’opinió del dia, crea un àmbit. Tot i que a vegades el més important és la declaració que es fa en una entrevista”, ha dit.

Sobre les entrevistes, tots dos locutors matinals han coincidit en assenyalar com n’és de difícil conversar en antena amb representants del govern de Madrid. “Mesuren molt, van a clavar el missatge i arrisquen poc”, denunciava Terribas, que explicava com ha estat impossible, per exemple, aconseguir una conversa amb el ministre català Jorge Fernández Díaz. “Una entrevista a cor obert és molt difícil de tenir”. Per a Anglada, això passa perquè “la màquina de propaganda del govern espanyol no va dirigida a Catalunya”. Basté ha aportat la metàfora: “és com les bústies. A una banda hi diu Madrid. A l’altra, ‘províncias y extranjero’. No veuen que per a ells seria molt millor explicar-se també a Catalunya”.

També s’ha parlat de tertúlies. Terribas ha advertit que calia vigilar, perquè “les d’avui dia s’han convertit en un instrument en molts casos no exempt d’espectacle”. Més enllà de les qüestions polítiques i de l’ofici, el debat ha estat, en tot cas, una celebració del mitjà. A preguntes del públic, sobre el futur de la ràdio, Basté ha recordat que la ràdio és un mitjà “a prova d’apocalíptics” i que ha sobreviscut totes les revolucions tecnològiques del darrer segle. I s’ha debatut sobre xarxes. Anglada les ha assenyalat com a la nova àgora de debat públic: “És molt imprescindible seguir les xarxes. Marquen en quin terreny es mou el debat de l’opinió ciutadana. Twitter és el gran safareig: un mercat sense límits. Té poca fiabilitat, d’acord, però indica magníficament l’amplitud i el camp de joc”.

La tertúlia, que se celebrava a la Fàbrica Moritz amb un auditori ple de gom a gom, també ha deixat lloc perquè els dos rivals del matí aprofitessin la coincidència en l’espai per intercanviar algunes ironies, a compte de la bona relació que mantenen, com quan Terribas ha acusat Basté de ser molt gelós amb els entrevistats. “Bruixa!”, ha exclamat rient el de RAC1, i Bassas ho suavitzava amb un “…va dir ell simpàticament”. La revenja amistosa ha vingut en forma de símil futbolístic, quan Basté, líder els darrers tres anys, ha comparat Terribas amb el barcelonista Xavi. “I jo sóc Messi”, ha burxat.

Un dels moments més divertits de la tarda ha estat quan Basté ha explicat com un dia es va adormir tan profundament –només li ha passat dos cops en set anys– que quan es va despertar ja era de dia. “Vaig sentir una veu que em cridava ‘Jordi, Jooordi’ i vaig veure molta llum. Esclar, vaig pensar que m’havia mort”. La veu, per cert, era la de la productora, alarmada que el periodista no respongués les dotzenes de trucades perdudes (d’un mòbil que dormia a l’habitació equivocada).

L’amistat mútua entre els dos radiofonistes s’ha notat també a l’hora d’intercanviar floretes. Terribas ha destacat de Basté el fet de ser “un gran creador de clima, d’ambients i d’energia positiva” i n’ha lloat “l’immens ofici”. El conductor d’’El món a RAC1′ ha correspost aplaudint la capacitat de Terribas de tenir “totes el camp de joc al cap” i també “la gran adaptació que ha fet venint d’un mitjà diferent com la televisió”.

Anuncis
Arxivat a Uncategorized

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: